Pár éve már hogy az amerikai állami televízió hálozat, mellesleg szerintem az egyetlen nívós adó abban a nagy országban, az American Experince (Amerikai Történet) szegmentjében egy érdekes sorozatot mutatott be, az amis-ról. Gondoltam írok egy posztot. Fiatal koromban, otthon Magyarországon, soha sem hallottam róluk. Tudtommal Európában nem léteznek.

Emlékszem, hogy a 70-es években, nem sokkal Kanadába érkezésünk után, Torontó várostól nem messze, vidéken, első autózásaink alkalmával, néha láttuk őket. Meglepődtünk egyszerű öltözésükön, tipikus lovas kocsijukon. Tudnivaló hogy a „régi rend” (old order) mennonita és az amis nem használnak autót. A közösségük nagyon összetart, csupán egymás között szocializálódnak. Családjaik sokgyermekesek, és bevándorlásuk óta hagyományos földműveléssel foglalkoznak. Manapság azonban, föld hiány miatt, a településeik közelében levő kisiparban is megtalálhatóak.

mennonita és a rokon amis közösségek vallásos (protestáns keresztény) gyülekezetek. Az előbbinek sok ágazata van, maga az amis is egyike azoknak. Az old order mennonita és az amis, életmódjukon idejövetelük óta nem változtattak. Sokan egy kultnak nevezik őket, de nem azok, csupán életmódjuk, nekünk kívülállóknak, nagyon furcsának tűnik.

Az US-ban legtöbbjük Pennsylvania államba telepedett le, itt még saját nyelvüket is megtartották, a „Pennsylvania Dutch”. Ohio, Indiana, Illinois és Missouri államban is találhatóak. Kanadában, Torontótól nem messze élnek, Kitchener város közelében, úgyszintén Manitoba és Saskatchewan megyékben.

 Gyerekeik jó ideig saját iskoláikba jártak. Sokuk manapság már állami iskolába jár, de szüleik nemigen szeretik őket a 8-10. osztály után tovább okítatni. Az ő életmódjukhoz, szerintük, erre szükség nincsen. A fiatalok az iskolában más gyerekeket látnak, keverednek. Ezek TV-t néznek, komputerrel, okos telefonnal bíbelődnek. Otthon, ahol ők felnőnek, sokszor még elektromos áram sincs, nemhogy TV, komputer, telefon. Egy talán nem kimondott oka annak, hogy szüleik gimnáziumba nem engedik őket, az, hogy a túlzott iskolázottság ellentétbe helyezné gyerekeiket szigorú vallásukkal. Több lenne az esélye, hogy a fiatal megkérdőjelezi a szülei életmódját.

Azokra a fiatalokra, akik a közösséget ott hagyják, szigorú kiközösítés vár. A közösség idősei/vezetői megtiltják, (hasonlóan a Jehova Tanúi felekezethez), még a szülőknek is, hogy a kivált gyerekeikkel kapcsolatot tartsanak, és az ilyen gyerekek közeledését tilos viszonozni. Az egyetlen kivétel, ha az illető véglegesen vissza akar jönni, azaz megtérül.

A zárt közösség egyik veszélye az egymás közötti házasodás. Ezt elkerülendő, igyekeznek távolabbi közösségek tagjaival házasodni.

De az elszakadás és egymás között házasodás nem az egyetlen veszély. A hagyományos földművelés által elért hozam nem képes versenyezni a mai gépesítettel. Az amis és a mennonita egyszerűen él, és pénzt boltokban alig költ. Jobbára önellátóak, még ruházatukat is maguk készítik. Egy megegyezés szerint jövedelemadót sem kell fizetniük, fejébe az államtól nem kapnak szolgáltatásokat, pl. az alap nyugdíjat. De mivel a föld ára nagyon felment, kis pénzükkel új földet képtelenek venni. Földjük az elaprózódás veszélyében van.

A TV sorozat mutatta hogyan próbálnak ezen kétségbeesésükben változtatni. Egyes csoportok fontolgatják, hogy elköltöznek máshová, ahol a föld még aránylag olcsó. Arizona, Új Mexikó, de még Mexikó is szóba jön.

Befejezésként egynéhány további adat ezekről az emberekről. A sokfajta szekta bonyolult, én csupán az régi rend mennonitákat és az amist igyekszem - úgy ahogy - ismertetni:

A mennoniták, jobban mondva elődeik, az anabaptisták, részt vettek a reformációban. Tagjaik németek, svájciak és hollandusok voltak. Kis idő múlva, a 16. századtól kezdve, úgy a katolikusok, mint a protestánsok veszélyt láttak bennük és tagjaik üldözések tárgya lett. Az amis vallás 1693-ban keletkezett, ők Jákob Ammann követői, aki meg akarta reformálni a Mennonita vallást, többek között a hitetlenek kiközösítését hozta be.

Az üldözések hatására és William Penn (angol quaker és Pennsylvania állam alapítója) hívására a 17. században a mennoniták, az amis és a quakerek tömegesen az új világba vándoroltak ki, ahol meleg fogadtatásban volt részük és földet kaptak.

1812 és 1860 között egy második hullám érkezett, főleg Svájcból és Elzász Lotaringiából, ezúttal New York államba, és Ontario megyébe, Kanadába.

Manapság az US-ben körülbelül 210 ezer régi rend mennonita és amis található, Kanadában 35 ezer. Nagyszámú mennonita található Indiában, Etiópiában és Latin Amerikában is.

Vallásuk az Új Testamentumra és Jézus tanításaira alapul. A keresztelés, ellentétben más keresztény vallással, 16 - 25 éves korukban történik.

A mennonita és az amis pacifista és nem politizál. A háborúkban sorozás után olyan szolgálatba helyezték őket, ahol nem kellett harcolniuk. Így szerepük útépítés és az utánpótlás biztosítása volt.

A régi rend mennonita és az amis már régóta itt van Amerikában és Kanadában. De a kérdés az, hogy meddig tudják magukat fenntartani? A TV-n egyikük erre így válaszolt: „Nem tudom, nem is igen érdekel. Mi csak vándorlók vagyunk ezen a földön, látogatók. Az élet itt csak egy szem homok, az örökkévalósághoz hasonlítva.”

PS

Kattints ide, a PBS TV adást magad is megnézheted itt, angolul.