Itt az ideje, hogy erről a spanyol eredetű, hideg, nyári levesről írjak. Most hogy a piacon olcsó és elsőrangú alapanyagokat kaphatsz, és itt a kánikula, igen, most kell ezt az egyszerű levest csinálni. Nagy művészet nem kell hozzá. Gondolom, sokan ismerik. Nem más, mint egy folyékony saláta.

A leírt receptet nem kell szigorúan betartani, az arányok változhatnak. Ha valamit nem szeretsz, hagyd ki.

 

A gazpacho-t anno Spanyolországban az egyszerű paraszt emberek ették. Innen ered. Persze annak idején passzírozták, és nem turmix gépet használtak.

Itt a recept, ahogyan én csinálom. Az adagokat két emberre írom, ha többre csinálod, arányosan növeld meg az alkotórészeket.

 

Kell hozzá, 2 csemege zöld vagy sárga paprika, 4 közepes méretű érett paradicsom, 1 közepes uborka, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 szelet állott fehér kenyér, jobb olíva olaj (kb. fél csésze) és jófajta borecet, (negyed csésze). Sok recept a paradicsom bőrének eltávolítását írja elő, én ezt nem teszem. Az uborkát persze meghámozom.

Áztasd az egyik kenyeret kis vízben. A másik kenyeret vágd darabokra, és kis olíva olajban pirítsd meg, majd tedd félre. Ezt itt crouton-nak hívják.

Vágd össze a zöldségeket. Mindegyikből tegyél egy kicsit félre, kis tálakon, az előbbi croutonnal együtt. Kivéve a fokhagymát.

 Ezután, beleértve az összenyomott fokhagymát és áztatott kenyeret, tegyed az alkotórészeket egy turmix vagy Cousinart gépbe és őröld fel. Nem túl sokáig, csak addig, amíg nincsenek túl nagy darabok. Őrlés közben fokozatosan adagold hozzá az olíva olajt, az ecetet, és ízlés szerint sót és darált borsot. Ha hígabban szereted, adj hozzá kis vizet vagy paradicsomlét.

Ha az alkotórészek nem voltak hidegek, behűtheted a levest. Nem fontos, ha a leves túl hideg, az ízek tompulnak.

 

Agyag/kerámia edényben szokásos szervírozni. Tégy a tetejére kis összevágott piros (nem erős) csemege paprikát és vágóhagymát, díszítésként. Tedd a leves mellé a tálakat a félretett, összedarabolt zöldségekkel és a croutonokkal.

Tálalás után, ízlése szerint mindenki vesz ezekből saját kanalával és a levesére teszi.

 Jó étvágyat.