A Cheung Kong Center lobbyjában vagyok. Hongkong centrumában. A Karácsony előtti napon. A fiamra várok, délután 4 óra előtt. 

Fiam egy banknak dolgozik. Normálisan este 8-ig, de ma az ünnepre és az ünnep előtti lassú tőzsde forgalomra való tekintettel, előbb tud végezni. Kocsival jött, én később busszal. Hazamenet veszünk halat, és a hozzávalókat. A fiam és én fogunk Szentestére vacsorát készíteni a családnak. A főzés szeretetét tőlem kapta.

little

A lobby óriási, és több emelet magas. Hatalmat és hidegséget sugároz. De ténylegesen hüvös van itt bent, a hőmérséklet nem lehet még 20 fok sem. Üveg és márvány mindenütt. Az érzésem az, hogy ez a mi korunk temploma.

1999-ben készült el, akkoriban a harmadik legmagasabb épület volt. Csupa üveg, a tradicionális new yorki üveg/acél bank épület stílusban épült. Lev A Daly és Cesar Pelli építészek alkotása. Az üvegbe optical fibre-t építettek be, ezek esténként, a többi hasonló épülettel együtt, csodás fényjátékokat produkálnak. Hongkong híres a felhőkarcolók esti fényjátékáról.

little

Velem szemben, a távolban, mint egy oltár, egy nagy, nevetségesen hosszú pult látható. Mögötte, (papok helyett), kifogástalanul öltözött portások, diszkrét biztonsági emberek. Rajtuk és rajtam kívül mások alig vannak. A csendet csak a halk nagysebességű liftek érkezése, annak csilingelése, töri meg. Fekete öltönybe/kosztűmbe öltözött embereket eresztenek ki magukból, akik átmennek a biztonsági ellenőrző ponton, vendégeiket üdvözölni, avagy talán egy kávéra mennek, a közeli vásárlóközpontok egyikébe. Nézem messziről a lifteket, 58-46. emeletre mennek ezek, a 30-37.-re azok, és így tovább.

little

Mivel gyanús itt csak így állni, mint én, és bámészkodni, odamegyek az egyik portáshoz. Mondom, fiamat várom, négyre illik itt lennie, halat fogunk főzni vacsorára. Ezzel megelégszik, nem mosolyog.

A 68 emelet, Hongkong belvárosában, a Bank of China és más bank épület mellett, nem a legmagasabb. A csillagászati magas iroda béreket csak a bankok tudják megfizetni.

A tulaj neve Li Ka Shing, Ázsia leggazdagabb embere. Vagyona 30 milliárd US dollár felett van. Pletyka szerint, Li úr szereti a teher liftet használni, az épület legmagasabb emeletén levő irodájából, mert így nem kell sehol sem megállnia, jöttében/mentében.

Talán az épület előtti fekete sofőrös Bentley rá várna? Vagy a földalatti garázsban tartja kocsiját (ahova később fiam Lexusához lementünk), mert volt itt hozzá illő kocsikban bőven választék! A Ferrarik, Teslák, Aston Martin, Rolls Royce-ok egyike lenne az övé? Mert én halandó, becsszóra, ilyen drága autókkal megszórt garázsban még életemben nem jártam…..