Nem régen láttam egy dokumentumfilmet a Húsvét Szigetekről, jobban mondva arról, hogy hogyan is szállíthatták ezeket a nagy szobrokat ott a kőbányából a tenger parti helyükre.

Szigetek mindig is kis romantikát idéznek fel bennem. Gondolj csak a Margit Szigetre, a Hajógyári szigetre és a Szentendrei szigetre, amik mellett a hajó Tahiba menőben elmegy. A mi  kis országunknak is van egypár szigetje. Európa rendelkezik egy jó csomóval és a világ számtalannal.

Szóval következzen egy kis sziget pornó. Azon szigetek listája, nem fontossági sorrendben, ahová el szeretnék jutni, ugyan valószínűleg nem fogok: Madagaszkár, Sri Lanka, Tahiti, Zanzibár, Galápagos, a Húsvét szigetek, Faroe sziget és Izland. Na, legyen ennyi elég.

Persze jómagam is jártam egypár szigeten, amikre kellemesen emlékszem vissza. A Mt. St. Michel, a Cité, a szigetek a Gárda tóban és Capri, Kuba, Martha’s Vineyard, Nantucket, Bock sziget Massachuset államban, Alcatraz Kaliforniában és Tasmania tartozik ide. Végül Vancouver Sziget British Columbia, Prince Edward szigete és persze New Foundland, az utóbbi kettő provinciák itt Kanadában ahol jártam. Hong Kong és Manhattan is szigetek. Most az év elején a Fülöp szigeteken jártam, az ezerből kettőt láttam.

Befejezésül bemutatok két, már jóval régebben régebben látogatott szigetet, kissé részletesebben:

1/ Hiddensee, Német ország.

Itt kelet német barangolásaim alatt jártam, 1966-ban. Nyáron, egyedül. Rostockban élő barátom ajánlotta nagyon melegen. A sziget a nagyobb Rügen szigethez van egész közel. Rügen maga pedig Stralsund városhoz van közel. Először Rügenbe kell elmenni hajóval, majd onnan kis komppal át lehet menni Hiddensee-be.

Ha jól emlékszem, már akkor is természetvédelmi terület volt, gépjármű csak a hatóságok kezében és (talán) a helybélieknek volt megengedve. A sziget 17 km hosszú és min 250 méter max 2.5 km méter széles, a Baltik tengerben. Svédország északra, nincsen messze. A tengeri klíma gyönyörű füves mezőket és jóddal teli levegőt eredményez. Építkezni nemigen szabad. Régi paraszt házakkal találkozol és egypár fogadóval. Én egy parasztház padlásán aludtam fillérekért és a napot sétálással töltöttem. Na meg a változó tengerpart, az ott élő madarak és a hullámok bámulásával. Magyarul, semmit tevéssel.

2/ Grand Manan sziget, New Brunswick megye, Kanada.

A hetvenes évek végén egy nyaralás alkalmával jártunk itt. A sziget az Atlanti óceánhoz tartozó Fundy öbölben található, ami két kanadai megyét választ el: New Brunswick-ot és Nova Skócia-t. A Black Harbor nevezetű faluból (NB), mégy egy komppal. Kb. egy óra az út. Az úton majdnem biztos látsz bálnákat és delfineket. Ebben az öbölben van a legmagasabb apály dagály különbség, néha 16 méterről beszélünk!

A kevés turista általában csak egy napra látogat, és este visszamegy. Mi a kocsinkat is vittük (négy biciklivel is megtűzdelve). Gyerekestől három napra jöttünk. Ahogy a komp a szigetet közelíti, a zord nyugati oldalát látod, ami egy folyamatos 100m magas fekete sziklafal, és mint egy hatalmas bálna emelkedik ki a tengerből. Később, ahogy közelebb érsz a falon egy megtörést látsz, ahol egy kis öböl mutatkozik. Az út végén a hajó megkerüli a sziget északi csücskét és a kellemesebb lankás, addig nem látott keleti oldalán köt ki.

A sziget mérete, kb. 34 km hosszú és max. 18 km széles. Van egy út a sziget hosszában, egypár fogadó és néhány kiadó szoba. A lakosság nem több mint 2500. Az első telepesek 1750-ben jöttek. Halászatból élnek. A szigetlakók nagyon hasonlítanak egymásra, a múltban sok összeházasodás kellet hogy legyen. Ide senki sem jön letelepedni, innen a fiatalok jobbára elmennek.

Sétáltunk és bicikliztünk. Van áfonya, egypár világító torony, senki sem látogatta romantikus tengerpart. A levegő isteni, a víz hideg. Találkoztunk egy magányos japánnal, akinek a feladata a Japánba irányuló hal szállítmányok ellenőrzése volt. Hogy a halak a japán szabványoknak megfelelően legyenek mindvégig kezelve. Egy évig kellett a szigeten tartózkodnia.

Elmentünk egy kis úton a sziget nyugati, zord részébe, az érkezéskor látható kis öbölbe is. Itt a kristály tiszta vízből tengeri hínárt gyűjtenek a helybéliek, és a szűkös homokos parton teregetik ki, hogy a csomagolás előtt kiszárítsák. Ez a világ sok helyén keresett eledel, magas jód tartalommal.

PS

Videó Hiddenseeről:


http://www.youtube.com/watch?v=bBC9RFRa4us

Videó Grand Mananról:

https://www.youtube.com/watch?v=K3zd71I43go