Fent: Times Square

Broadway. Amikor ezt a szót hallod mi jut eszedbe? New York és a színházak. A fények, a musicalok amiket a színházakban játszanak. Világszerte ismertek ezek. És tényleg ott, ha jártál a 42.-ik utca környékén, számtalan színház van, a neonok villognak és az elképzelésed valósnak bizonyul.

De a Broadway többet is jelent. Eltekintve attól hogy számos más városban is vannak utcák amiket Broadwaynek hívnak, magának New York Broadwayének is sok arca van. Mindig is álmodoztam hogy egyszer nekiveselkedek, és az elejétől a végéig (legalábbis Manhattan szigeten levő részét), legyalogolom. Ez egy fél napot venne igénybe, mert ez a szakasza 21 kilométer hosszú. Ugyan erre még nem került sor, de New York-i tartózkodásaink alatt több részét is megismertem. Erről fogok most egy kis beszámolót írni. 

Wall St:

Először azonban egy kis történelem. A Broadway NY legöregebb utcája. Már az európaiak érkezése előtt használták az itteni indiánok, mint egy a szigetet hosszában (Észak-Déli irányban) átszelő ösvényt. Használatát az első holland telepesek persze átvették. Létezését először 1642-ben említették egy korabeli naplóban.

A mostani 79. utcától délre a 10. utcáig kissé ferde, ami nem tipikus NY utcáira. Colombus Circle-től (Broadway és Central Park South, 59. Utca) délre pedig egyirányú utca, a déli irányban. Innen északra azonban kétirányú a forgalom (a legtöbb utca NY-ban egyirányú) és jobbára beleilleszkedik az itteni négyzethálós utca rendszerbe. Manhattan szigetét elhagyván még nincs vége, a Bronxban és tovább is, folytatódik.

Elkezdem leírásom a kezdeténél, Manhattan déli csücskénél. Észak irányban sétálván rögvest, ahol a szép Trinity templom van, jobb oldalon az ismert Wall St. nyílik. Nézz le, meglepően keskeny utca. Utána jön a neves Woolworth épület, majd a Városháza. A kereszt utcáknak itt még neve van, nem száma. A város legrégibb részében jársz. A negyedekről talán már hallottál: A Pénzügyi negyed, Kínai város, Kis Olaszország, Greenvich Village, Soho, Tri Béta, stb. Majd később, a 14. utcánál a Union Square teret kell megkerülni. Ezen a téren sokan megfordulnak. Egyes napokon paraszt piac van, de vannak más elárusítók is. Mindezek jól meg vannak a sakkozókkal, és a téri zenészekkel.

Woolworth épület:

A tér után ajánlom hogy tekints meg két nagyszerű boltot. Az egyik a Paragon Sports, 867 Broadway, a 18. utcánál. New York legjobb sport boltja. A másik az azzal srégen szembelevő üzletet, neve  ABC Carpets and Home (888 Broadway). A legnevezetesebb bútor áruház,  talán az egész világon. Ide mi mindig elmegyünk. Nejem szerelmes bele. Nem csak bútorra van specializálva. Olyan mint egy múzeum. De lehet kis dolgokat is venni, megengedhető áron, amit másutt nem kaphatsz. Egy gyönyörű régi épület 6 emeletét foglalja el. A földszint mindenki kedvence. Egy bábeli kakofónia. Gyönyörű babák Indonéziából, lámpák és csillárok Velencéből, sálak és ékszerek, Indiából. Buddha szobrok porcelánok, amit akarsz minden ár kategóriában a világ minden részéből. Szakértő árusítók, de nem tolakodóak.

ABC Carpets and Home, 6. emelet:

A félemeleten skandináv cuccok, az első emeleten a keleti jellegű bútorok, a másodikon a francia stílusúak, a harmadik az háló és fürdő szobához tartozó dolgokat árulnak. Itt olasz törölközők, francia lepedők, ágy huzat Belgiumból…alles was gut und teuer. Ilyet még nem láttál! És így tovább, míg az utolsó emeleten a szőnyegek vannak. És micsoda szőnyegek! Mamma mia! Emlékszem egyszer erre jártam egyedül egy Húsvét hétfőn, a feleség a földszinten bolyongott. A hatalmas tér üres volt, a sarokban állt egypár segéd, készen arra, hogyha akartad segítsenek kiteregetni az összehengerelt hatalmas perzsa szőnyegek egyikét. Egy túlvilági hangulat. 

Tovább sétálva az utcán a egy vásárló utca lesz, a legjobb üzletekkel megspékelve. A 23. utcánál láthatod a hires háromszög alakú Flatiron épületet, egyike a NY ikonoknak. A stílusa beaux art, 22 emeletes, az 1900-as évek elején épült, a chicagói építész iskola egy remekműve. Itt van a Madison Square tér, itt keresztezi (V alakban) Broadway az 5. Avenue-t és a 22. utcát. Most közel jársz az Empire State Building-hez is. Az kissé északabbra van, az 5th Ave-n.

A Flatiron épület:

Menjünk tovább. Nemsokára a már előbb említett 42. utcához érünk ahol a színházak tömege koncentrálódik. Ezután hamarosan jön a Times Square. Ezt pár éve egy sétáló környezetnek nyilvánították. Time Square-nél több utca kereszteződik, Broadway diagonálisan, majd  a 7. Avenue és a 46. utca. (Az avenue-k É-D-re mennek, utcák K-Ny irányba). Time Square-n van a legnagyobb tömeg. Ide mindenki el akar jönni. Megcsodálni a faltól falig érő neon csodákat, és ahol New York az új évet üdvözli. Tovább menvén a Mid Town negyedbe érsz. A város üzleti szívébe, felhőkarcolók tömege közé. Hivatalnokok, sárga taxik, a lüktető város, mindenkinek valahova sietnie kell, így tűnik.

Colombus körönd:

Hamarosan eljutsz a Colombus Circle-hez, ami a Central Park D-Ny csücskét érinti. Egy szobor van a közepén és egy új csoda felhőkarcolót építettek mellé. A legjobb címek egyike. Mint említettem innen északra a Broadway két irányúvá válik és a közepén egy füves parkos elválasztó szigetet is kap. Innentől kezdve sok bérházat is találsz és lassan a Lower West Side-ra érünk, ami manapság egy nagyon keresett szomszédság. De ne felejtkezzünk el a Lincoln Center-ről, a 65. utcánál, amit 1960-as években nyitottak és ami ezt az egész városnegyedet átformálta.

Lincoln Center:

A régi szegény és nem biztonságosból, a mai keresetté vált. Magába foglalja a Metropolitan Opera, a Zeneakadémia és a Balett színház épületeit, hogy csak a legfontosabbakat említsem 
De mi tovább, mindig északra sétálunk és hamarosan kedvenc negyedembe érünk. Az Upper West Side. A Broadway széles járdája, az azokat szegélyző fák sok sétálót és biciklizőt vonzanak. A boltok nem túl drágák, az egész környék nagyon barátságos. Egyszer beültünk itt egy kis cukrászdába. Ittunk egy kávét, rendeltünk egy torta szeletet. Olyan jó volt hogy odamentem a tulajhoz megdicsérni. Kérdeztem helybélileg csinálták a tortát? Nem, mondja Rómában sütötték. Kérdezem New York állam Rómájában? (Van egy ilyen nevű kisváros). Nem aszongya Róma Olaszországban!!! Hogyan lehetséges ez kérdeztem?! Mondta egypár cukrászda szerződésben van a leghíresebb olasz cukrászdával (Rómából) és minden nap repülővel érkeznek onnan ide frissen a torták, pl. az amit mi ettünk!

Kérdem én hol máshol lehetséges ez? Csak New Yorkban! 

Zabar Delicatessen:

De menjünk tovább. Közel van egy másik hely amit be akarok mutatni, a Zabár, (2245 Broadway, a 80. utca sarkánál). Zabár egy New Yorki fogalom. Egy ételáruház/konyha kellékek emporium. A földszinten, a sarkon, egy önkiszolgáló étkezde van. A nap minden időszakában óriási a tömeg. Jók az árak, a minőség magas, minden a helyszínen készült. Használd könyöködet, mert a New York-iak nem éppen udvariasak. Tolakodó agresszivitás az alaptermészetük. Amit vettél azt az ablaknál levő pultnál vagy a kevés asztalnál elfogyaszthatod. Elviheted haza, vagy kinn, a Broadway egyik padján eheted meg. Reggeli, ebéd, vacsora mind vehető, isteni a konyha. Jók az árak.

A sarkon levő étkezde mellet van a nagy élelmiszer bolt, az emeleten meg a "vas és edény" bolt, lábasok, kések, stb. Az élelmiszerbolt tele, ami szem szájnak ingere. Lazac Skóciából, szardínia Franciaországból, és libamáj konzerv Magyarországból. Svájci csoki, a legjobb sajtok, friss péksütemények…Képtelen vagyok a választékot leírni, magamfajta ember, aki a hasát szereti, órákig el tud ilyen helyen bolyongani. Na de van egy feleség, aki innen kirángat.

A Columbia Egyetem:

Menjünk tovább. Hamarosan a Columbia egyetemhez érünk. Ivy liga. Innentől kezdve nem sokára a Harlemben jársz. Harlem főutcája a 125. utca. Nem is olyan régen ez a része a városnak nem egy jó negyednek számított. Mára mind ez megváltozott. A volt elnök, Bill Clinton, ebben a negyedben él és az ingatlan árak felmenőben vannak. A negyed határozottan divatos lett. Biztonságosan tudsz sétálni egészen a sziget északi végéig. Ugyan errefelé már nincsen sok látnivaló, szóval tovább menni nem igen érdemes. Harlem klubjai és bárjai, és ahol élet van, az innen keletre található. Mivel elfáradtunk itt kell befejezni a sétánkat. Egy blues bárban, sör mellett, fűszerezett rántott csirke szárnyat rágcsálván. Ma nem diétázunk!

PS.

Megkésve, kattints ide, egy ízelítő videó a Zabárról, 3 perc.