A Monument Valley (Emlékmű Völgy) egy fennsík, a Colorado Plateau egy része. Arizona és Utah állam határán található, a 163-as országút mellett. A kopár táj gyönyörű, a szél és idő marta vörös homokkő oszlopok és körülötte a sivatag, vadregényessé teszi.

A fennsík maga kb. 1500 méter magasan fekszik, a homokkő alakzatok 100 méter magasak is tudnak lenni. Ilyen magasan, dacára a déli fekvésnek, már van tél.

Ha láttál régi cowboy filmeket, azok jó része itt játszódott le. A völgy akkor lett híres, amikor egy itteni kereskedő, akit Gouldingnak hívtak, meggyőzte John Ford hollywoodi filmrendezőt, hogy ez a hely alkalmas vadnyugati filmek forgatására

  

Már jó ideje, hogy erre jártunk. Arizonában töltöttünk egy télen pár hetet. Felhajtottunk Sedonához és a Grand Canyonhoz. A Monument Valley onnan aránylag nem messze van, úgy 270 kilométerre.

Az első dolog, ami szembe tűnik, amikor erre hajtasz, hogy mennyire egyedül vagy. Mennyire kevés az ember, mennyire nagy a természet: az ég és minden más. Nagyon kevés eső esik erre, növényzet, fák alig találhatóak.

 

Ez a hely még most is kedvence azoknak, akik szeretnek lovagolni. Találkoztunk a motelben egy cseh származású hölggyel, aki csupán ezért hajtott fel Los Angelesből, hogy itt egy hétig lovagoljon.

A fő látnivaló a fura homokkő alakzatok, ezek nagy része egy védett területen, jobban mondva egy nagy területű Navajo indián rezervátumon van. A tequiládat jobb, ha megveszed, mielőtt ide jössz, italt nem árulnak. Van egy körút. Fizetni kell. Ezen a kijelölt úton kell hajtani. Máshova külön engedély kell.

  

Mi egy egész napos terepjáró túrára mentünk. Így oda is eljutottunk ahova magad (engedély nélkül) nem tudsz behajtani. A vezetőnk itteni indián volt. Volt vagy nyolc résztvevő, köztük sok európai. Egy tábori ebéd is benne volt az árban.

Este a Goulding utódai által vezetett motelban http://www.gouldings.com/

aludtunk. A motelhez tartozik egy mozi, ahol ingyenes vadnyugati filmeket vetítettek. Este meg a holdfényes furcsa tájra nézhetsz ki ablakodból.

Többet nem is írok, élvezzétek a képeket.

PS

Ide teszek két rövid videót is. Az egyik a Goulding moteljét reklámozza, a másik a tájról készült.

https://www.youtube.com/watch?v=Jt9iVXSbUC4

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ryqdoe6xLs4