Új ízekről írok. Remélem elég merész vagy ahhoz, hogy alkalom adtán új dolgokat próbálj ki. A mai fealadat, készíts két új ételt. Olasz eredetűek, így a magyar ízlésnek újak lesznek. Hústalanok, nem drágák és egészségesek. Az is bonusz, hogy elkészítésük nem kíván különösebb szakértelmet.

Az első fogás egy saláta: narancs - cikória - dió gremolata. Én remélem, hogy a cikória kapható jobb helyeken. A második: spagetti, fokhagymás, ajókás, pirított zsemlemorzsákkal. 

Az olaszok az összevágott petrezselyem, reszelt citromhéj és reszelt fokhagyma keverékét gremolatának hívják. Szokásos ragura tenni tálalás előtt. Ez esetben salátára tesszük. 

Az ajóka (más néven szardella) használata az olasz konyhában gyakori. 

Bevallom úgy az ajókát, mind a cikóriát a google digitális szótárában találtam, a magyar nevüket nem tudtam. Angolul: anchovy és belgian endive.

A receptek négy személyre íródtak.

1/ Narancs-cikória-dió gremolata

Hozzávalók: Negyed csésze dió, egy gerezd fokhagyma, 2 cikória bimbó, 2 narancs (lehetőség szerint magtalan fajta, és ha van vörös, csupán a szín kedvéért), egy citrom, kis petrezselyem, kis olíva olaj (jobb fajta, salátának való), só, és bors.

Friss cikóriák:
Feladat

Egy serpenyőben, közepes lángon, pár percig pirítsad a diókat, majd lehűlés után durvára törd össze.

A narancsot hámozd meg. Ha van borotvaéles késed, hámozás után még a fehér külső réteget is le vághatod, mint az alma héját. Ha nincsen, tisztítsd meg a fehér rétegtől, már amennyire lehet. Tengelyével keresztbe vágd szeletekre, kb. 3 mm vastagon.

Kb. 1 mm-t vágj le a cikóriák végéről, ez nem kell. Ezután vágd a bimbókat éles késsel, hosszában először félbe, majd negyedre, végül is 8.-ára.

A kész saláta:

Feladat

A petrezselymet aprítsd fel, úgy, hogy egy fél csészére való legyen.

Reszeld egy porcelánedénybe a fokhagyma gerezdet, és a citrom külső héját, úgy, hogy kb. egy teáskanál legyen mindegyikből. Öntsd ide az összevágott petrezselymet és diót, sózd, borsozd, tegyél bele kis olíva olajt és keverd össze. Ez a gremolata.

Egy nagyobb salátás tálban keverd össze a narancsokat, a cikóriát, a gremolata felét és az olíva olajt.

Tálaláskor csavarj mindegyik adagra egy kis citromlevet és szórd meg mindenki salátáját a maradék gremolátával.

2/ Spagetti, fokhagymás ajókás pirított zsemlemorzsákkal

Hozzávalók: Oliva olaj (kb. fél csésze, normál minőség nem saláta olaj), 12 ajóka (szardella) apró darabokra vágva, 6 fokhagyma gerezd összevágva, ízlés szerint vörös cseresznye paprika darabok, egy csésze állott zsemle (vagy bagette) darabos morzsája, fél kiló spagetti, két tojás sárgája, kis paprika szósz, fél csésze összevágott petrezselyem, egy csésze reszelt parmezán sajt (nem fontos) és citromszeletek.

A friss ajóka, vagy szardella:

Feladat

Kis forró olíva olajban párold a fokhagymát, kb. egy percig, majd add hozzá az ajókákat és a szárított paprika darabkákat, keverd tovább még egy percig. Az ajóka darabok majdhogy bele fognak olvadni a forró olajba. Ezután add hozzá a morzsákat (durvább morzsa kell, nem a finom, mint a rántott hús készítéséhez) és pirítsd kb. 3 percet, amíg világos barnára válik. Borsozd meg, só nem kell, az ajóka nagyon sós.

Főzd a spagettit, bő sós vízben, az előírt ideig. A végén önts le a vizet, de őrizz meg kb. fél csészényit.

Egy nagyobb edényben keverd össze a tojás sárgáját, ízlés szerint egy kis erős paprika szósszal, majd hígítsd fel a spagetti félretett vizének egy részével. Ürítsd ide a főtt, meleg spagettit és keverd el úgy, hogy a tojás keverék a spagettit egyenlően beborítsa. Ha kell, adj hozzá a csészéből több levet. De ez az étel szósz nélküli, ne maradjon víz a spagetti alatt.

Add hozzá a már elkészített pirított morzsákat és az összevágott petrezselymet. Keverd jól össze. Tálalj. A tálalt spagettire csepegtess egy kis olíva olajt és (ha akarod) szórj rá reszelt parmezán sajtot. Díszítsd citromszeletekkel.

PS

Mellékelem a spagetti elkészítésének videóját, angolul. Ne zavarjon ha nem érted, amit látsz az elég.

https://www.youtube.com/watch?v=Dk6AHzf0SBg